196b

1122 Budapest, Ráth György u 18-20.
Tel.: (1) 355 0019
E-mail: info@krisztinavarosibolcsode.hu

Hegyvidék

Beszoktatás menete

A szülővel történő fokozatos beszoktatás módszerének bevezetése, a bölcsődei gondozó-nevelő munka egyik fontos feladatát, a családdal való együttműködést helyezi előtérbe.

Az anya vagy apa jelenléte biztonságot ad a kisgyermeknek, és megkönnyíti az új környezethez való alkalmazkodását. A kisgyermek és a kisgyermeknevelő között fokozatosan kialakuló érzelmi kötődés segíti a gyermeket új környezetének elfogadásában, jelentősen megkönnyíti a beilleszkedést a bölcsődei közösségbe, csökkenti az adaptáció során fellépő negatív tüneteket (pl. étvágytalanság, súlyesés, nyugtalanság, sírás, tiltakozás, alvászavar, stb.).

A beszoktatás, adaptáció menete

  1. nap: 1 -1 ½ óra bentlét játékidőben, érkezés 9 vagy 10 órára, kínálás a tízóraival. A kisgyermeknevelő megfigyeli az egyéni sajátosságokat, a gyermek szokásait, szülői attitűdöt.
  2. nap: 1 ½ - 2 óra bentlét játékidőben, érkezés 9 vagy 10 órára, kínálás a tízóraival. a szükséges gondozási műveleteket a szülő végzi, a kisgyermeknevelő megfigyeli.
  3. nap: érkezés reggelire, bentlét 2- 2 ½ óra, saját kisgyermeknevelő kínálja a gyermeket a tízóraival. A kisgyermeknevelő törekszik a gyermekkel történő kapcsolat felvételre.
  4. nap: érkezés reggelire, bentlét 2 ½ - 3 óra (8.30 – 10.30-ig), ekkor mehet ki a szülő először rövid időre (5-10 perc).
  5. nap: érkezés reggelire, próbálkozás az ebéddel. Többször kimehet a szülő a csoportból, de az épületben kell maradnia, a gyermeknek szüksége van, rá a kisgyermeknevelő bármikor visszahívhassa. Lehet többször pár perces kintléttel próbálkozni, gyakorolva ezzel az elválás, búcsúzás élményét.
  6. nap: ua., mint az 5. nap a hétvégére való tekintettel.
  7. nap: érkezés reggelire, a szülő ebédeltet, a kisgyermeknevelő megmutatja az ágyat. Csak akkor aludjon a gyermek, ha önként lefekszik. A kisgyermeknevelő igyekszik a gondozási műveleteket átvenni a szülőtől. Napközben már hosszabb időre is kimehet a szülő
  8. nap: hasonló az előző naphoz, a szülő egyre több időt tölt a csoporton kívül. A szülő ebédeltet, ebéd után ő fekteti le a gyermekét, ha nem sikerül elaltatni a gyermeket vagy zavarja alvó társait ez esetben hazamennek. Ébredésénél jelen van a szülő.
  9. nap: a kisgyermeknevelő reggelizteti a gyermeket, a szülő már csak akkor jön be a csoportszobába, ha a gyermek igényli (nagyon sír, vigasztalhatatlan). A kisgyermeknevelő fekteti le a gyermeket, ébredésnél a szülő jelen van.
  10. nap: a gyermek reggeli előtt érkezik, az egésznapját a kisgyermeknevelővel tölti, ő is fekteti le. Ha a gyermek nehezen fekszik le, igény szerint több időt lehet az altatásra fordítani. Az uzsonnát igény szerint fogyasztják.
© 2012 Krisztinavárosi Bölcsőde
Fenntartó: Budapest XII. kerület Hegyvidék Önkormányzata